Eilandzee

Een eiland in de zee

Vrijwel ieder jaar laat ik de leerlingen uit mijn klas deze opdracht doen. De meeste leerlingen vinden dit een erg leuke opdracht om te doen, aangezien ze mogen tekenen en complimenten mogen geven aan de andere kinderen. Zelf houden ze er een leuk eindresultaat aan over.

 

Hoe werkt het?

1. Deel aan ieder kind een a4-papier uit.

2. Vertel de kinderen dat zij zelf in basis een eiland mogen ontwerpen. Zij mogen zelf de vorm van hun eiland tekenen en bepalen of zij meerdere eilanden willen, enz. Eventueel kun je ze ook alvast zee laten tekenen, of her en der wat bomen en wegen.

3. Als alle kinderen klaar zijn met de basis, gaan de leerlingen met hun etui (met potloden) door de klas lopen. Zij mogen nu allerlei dingen gaan tekenen op en rond het eiland van de andere leerlingen. Van te voren kun je een aantal dingen laten benoemen die getekend kunnen worden, zoals een schip, een bos, een attractiepark, een weg, een winkelcentrum enzovoorts. De getekende objecten moeten iets zeggen over de persoon van wie het eiland is. De leerlingen kunnen er zelf complimentjes bij schrijven. Bijv: er is een vriendschapsbos getekend en iemand schrijft daar bij: 'jij bent mijn vriend'.

4. Vertel de kinderen dat ze bij zoveel mogelijk kinderen iets moeten tekenen, zo voorkom je dat niet één iemand veel meer complimentjes krijgt dan een ander.

 

Hier een aantal resultaten: