Uitleg Japanse Puzzels

Hoe werkt een Japanse Puzzel?

Een Japanse Puzzel bestaat uit vakjes met getallen aan de linker- en bovenkant. Door de getallen in de vakjes te tellen en logisch te redeneren ontstaat er, wanneer de hele puzzel is opgelost, een beeld (of: plaatje). Een voorbeeld van hoe een Japanse Puzzel opgelost wordt zie door op onderstaande link te klikken:

 

Animatie Japanse Puzzel

 

Een dergelijke puzzel kan ook in het klein worden opgelost. Kijk maar eens naar deze puzzel:

 

 

In de onderste rij zijn vijf blokjes gekleurd. Dit komt overeen met het getal dat links onderin staat:5. De getallen aan de linkerkant en de getallen bovenaan geven dus precies aan hoeveel hokjes zwart moeten worden gekleurd. Dat kan soms lastig zijn, want hoe weet je nu waar dat ene zwarte hokje moet komen? Dit is een kwestie van uittellen en redeneren, zoals ook onderstaande puzzel laat zien:

 

 

In deze puzzel kun je een aantal hokjes meteen al inkleuren. De vierde rij van onderen moet 10 zwarte hokjes tellen; die rij kan dus helemaal ingekleurd worden. Ook de twee rijen erboven kunnen dus al bijna helemaal ingekleurd worden met 8 hokjes die zeker weten zwart moeten zijn. Klik op de link hieronder om de uitgebreide uitleg over bovenstaande puzzel te lezen:

 

Japanse Puzzel Mona Lisa

 

Het eindresultaat van bovenstaande puzzel komt er dan als volgt uit te zien:

 

 

Wanneer je de puzzel (van een afstandje) bekijkt zie je de Mona Lisa erin.

 

 

 

Jolene  2010  pinkadress@hotmail.com

Uitleg Japanse Puzzels